Monday, October 17, 2005

Karyaku

Mata Ini Tak Bisa Terlelap

di keheningan malam
sepasang mata hanya mampu berkedip
menanti hari esok yang suram
dikejar semalam yang kelam

resah yang menyelimuti rasa
tak mampu dihilangkan dengan
hanya memeluk empuknya bantal
tak mampu dilenyapkan dengan berguling di ranjang yang luas
resah yang telah menjadi kelambu jiwa
tak mampu dilenyapkan dengan selimut mimpi

semakin mata cuba dipejamkan
semakin gelisah resah itu menghambat
pada sekujur tubuh yang dikejar kantuk yang amat

Padamu Tuhan aku memohon
hanya engkau maha mengerti
nyali apakah yang kian menghantui
dosa semalam atau harapan esokkah
yang terlalu berat untuk ditanggungi?





Pada hari ini rasanya sudah genap 7 bulan rakannku yang satu ini hilang dari pandangan. Hilang dari keluarga, hilang dari kawan-kawan, hilang dari seluruh masyarakat di Sabah. Perginya tak berjejak, tanpa pesan atau pamitan. Tinggalkan kerja, tinggalkan saudara...menghilang diri entah di mana...Jika di mana sahaja rakanku ini bisa membaca karya ini, mudah-mudahan, dia temui jalan pulang...


Mencari Sahabatku (buat Rahminah)

Puasku belek album lama
Mencari gambar sahabatku
Yang telah lama hilang

Telah ku temui gambarnya
Yang sebenarnya belum terlalu usang
Di saat kami ria bersenda gurau
Deretan gigi menghiasi tawa
Menandakan begitu cerianya
kami
di waktu itu
melalui hari-hari muda
Walaupun seringkali kami menggagau
Pada tugas yang sering terbeban di pundak kami yang masih rapuh
Sering juga kami berduka
Menangisi nasib rakan lain yang gelita
Sedangkan untung kami sendiri belum pernah diketahui lagi…

Kurenungi dan kubawa gambar itu
Dekat pada hatiku
Sedang dia semakin jauh
Meninggalkan aku dan kenangan itu
Dan engkaulah juga sahabatku
yang akhirnya hilang dalam sendu
Kesedihanku sendiri…

2 Comments:

At 11:51 am, Blogger faezah said...

kak as..knape family inah taknak masukkan cite pasal kehilangan dia kat media..kalau nak cite pasal malu..saya rasa mana lebih penting..kita nak cari dia dan tau kabar diakan??..kalau lagi lama dibiarkan takut nanti lebih susah jadinye..whatever it is..kita pun tak boleh nak kata apa..sbb ini hal family dia jugak..

lagipun mmg dah jadi budaya kat malaysia ni selagi tak masuk paper atau tv..takde sape nak pedulik..tapi bila dah satu malaya tau..insyaAllah cepat je org respon..tak pasal2 menteri luar negeri pun masuk campur..hehhehe..

 
At 11:29 pm, Blogger lininhud said...

media???? kalu mereka tak malu, agaknya, awal2 lagi mereka bagitau pihak majikan..tapi ya la sebab mungkin malu kut..susah juga nak cakap...hari tu aku ada tel cousin dia tanya, selambe je budak tu cakap ada di kk di U..

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home