Wednesday, March 22, 2006

Apa Ada Dengan Padang ?

Kok Yang Kurik itulah kundi
Kok yang merah itulah Sago
Nan elok ituBudi,
Nan Indah itulah Bahaso.
Memangle Padang tu bukanlah jauh nar. Tanahpun sekangkang kera. Tak la sebesar Paris ke, ataupun China. Masyarakatnyapun, sebiji ngn muka2 yg menempel kat Malaysia. Ye la, moyang segala moyang rakyat Malaysia khususnya yang kat Semenanjung tu (Melayu), hampir 80% berasal dari Sumatera. Tak heranpun tak? Makananpun nyaris2 sama ngn yang kek Negeri Sembilan.
Walau bagaimana dekatnya Padang yang orang tak heran nak g tu, aku tetap merasa satu pengalaman baru bila berada di sana. Pertama, aku takjub dengan kesederhanaan masyarakatnya. Mereka tidak memperlihatkan sikap sombong, tidak membazir dan yang pastinya, toleransi di antara satu sama lain tetap terpelihara, lebih2 lagi ketika di jalan raya.
Daerah Padang yang terletak di Sumatera Barat, rasanya adalah daerah yang paling selamat dan aman di Indonesia (setelah hampir seluruh pulau di Indonesia telah kujejaki). Walaupun kedudukannya yang berada betul2 di tepian lingkaran gunung berapi dan dekat dengan Aceh yang sering bergolak, namun Padang aman daripada sebarang gangguan. Syukur kepada TUHAN.
Perkara paling aku takjub ialah sikap toleransi pengguna2 jalan raya. Jalan rayanya hanya 1/4 keluasan jalan raya di Semenanjung Malaysia tetapi pengguna2nya sangat bekerjasama, sehinggakan di jalan yang begitu sempit, boleh memotong kenderaan di hadapan tanpa rasa takut kepada kereta yang datang dari arah bertentangan. Jika melalui mana2 selekoh, pemandu akan saling membunyikan hon untuk memaklumkan bahawa terdapat kereta di arah bertentangan. Rasanya hon sangat aktif digunakan di sana sama seperti di seluruh lalu lintas di daerah Indonesia, berbanding di Malaysia yang hanya akan membunyikan hon apabila kenderaan di hadapan tak bergerak2 akibat jalan sesak atau pemandu termelamun sekejap.
Kalau tanah kelahiran Parameswara terkenal dengan empek-empek atau pempek, padang dikenali ngn nasi padang dan soto padang. Makanan ni, sebenarnya ada juga di Malaysia tetapi kita nak la merasa masakan aslinya, 'nasi kapau' yang merupkan nasi padang asli. Mak ai! punyala pedas...dan hampir keseluruhan makanannya bercili, dan nampaknya sangat simple..
Danau Maninjau tempat kelahiran Hamka sangat indah di pandang mata. Menuju ke arahnya, harus melalui 44 selekoh seperti Bukit Putus di N9. Sawah luas terbentang dengan pohon nyior melambai2, memang sangat mengasyikkan.
Perjalanan ke Bukti Tinggi ibarat melalui perjalanan ke Kundasang Sabah. Udaranya juga agak sejuk tetapi sayang, di Bukti Tinggi tidak ada orang yang menanam strawberry atau kobis seperti di Kundasang. Yang ada hanya padi, dan padi dan padi.